TOP 11 albánských specialit: slaný koláč byrek, sladká baklava a pro masomily kuličky qofte

Jana Laníková Jana Laníková, Expert Radynacestu.cz Vydáno 21. 8. 2019 • Přečteno 17817x

Chystáte-li se do Albánie, vydejte se do ulic ochutnat místní speciality, jako je byrek, nebo si při západu slunce pochutnejte na čerstvé rybě.

Jedním z nejlepších důvodů, proč by měl každý Albánii navštívit, je bez pochyb místní kuchyně. Albánská gastronomie je vynikající, zdravá a velmi chutná. Člověk najde výborné jídlo jak v krásných restauracích, tak i ve stáncích na ulicích, kterým tady říkají jednoduše grill.

Albánská gastronomie zahrnuje masové pokrmy, ale nabízí i spousty vegetariánských možností. Přikládáme seznam jedenácti nejvíce oblíbených jídel, které můžete vyzkoušet v této nádherné zemi orlů. Dobrou chuť! 

1. Byrek

ByrekByrek

Nejznámějším jídlem v Albánii (a vlastně na celém Balkánu) je byrek. Byrek je slaný koláč vyrobený z listového těsta. Najdete ho všude, v různých velikostech, tvarech, typech a chutích.

Jeden z těch nejslavnějších je byrek se špenátem, ale co se oblíbenosti týká, šlape mu na paty byrek plněný mletým masem nebo sýrem (nepoužívá se žlutý sýr, ale bílý na způsob žervé). 

2. Fërgesë

FërgesëFërgesë

Fërgesë je jedním z nejlepších albánských jídel. Skládá se z paprik, rajčat a tvarohu (nejlépe domácího). Je typickým pokrmem střední oblasti Albánie a nejvíce na něj narazíte v hlavním městě Tirana.

Čerstvá zelenina se povaří společně s tvarohem a vytvoří tak krém, který je nejlepší s čerstvým domácím křupavým chlebem. 

Čtení: Zájezdy do Albánie – srovnání a doporučení

3. Tavë kosi

Tavë kosiTavë kosi

Dalším vynikajícím jídlem v Albánii je tavë kosi, což je jedno z nejoblíbenějších pokrmů místních obyvatel. Tavë kosi je sice typický pro okolí města Elbasan, ale najdeme ho všude, od horských vesnic až po pobřežní města.

Tavë kosi je obdoba tzv. quiche (tradiční francouzský druh slaného koláče) a je připravený z jehněčího masa, vajec a jogurtu.

4. Speça me gjize

Speça me gjizeSpeça me gjize

Speça me gjize je jeden z nejbarevnějších pokrmů v Albánii. Jíte-li tedy rádi i očima, je tohle to pravé. 

Vaří se ze žlutých, oranžových, zelených a červených paprik naplněných rýží, tvarohem a kořením, které se upečou v troubě. Speça me gjize je tak zdravé a skvělé jídlo i pro vegetariány. 

5. Smažený kaçkavall

KaçkavallKaçkavall

Kaçkavall je typickým sýrem jak pro jižní Balkán, tak i pro jih Itálie. Jedná se o žlutý slaný sýr, který se obvykle podává v restauraci jako předkrm. Nabídka je bohatá a určitě je z čeho vybírat.

Možnosti úpravy jsou například: salát se sýrem kaškaval, grilovaný kaškaval nebo nejlepší je kaškaval smažený.

6. Baklava

Baklava s pistáciíBaklava s pistácií

Baklava je nejslavnější dezert nejen v Turecku, ale také na Balkánském poloostrově. Podobně jako v Turecku se tady rozmanitosti v pečení baklavy meze nekladou.

Můžete tak ochutnat baklavu s čokoládou, pistáciemi, vlašskými ořechy, ale typická albánská baklava se skládá především z ořechů. V pekárnách lze sehnat chutnější verzi, a to s pistáciemi, která je také mezi místními více oblíbená.

7. Trilece

TrileceTrilece

Dalším vynikajícím dezertem, a dobře známým v Albánii, je trilece. Původ slova pochází ze španělštiny a znamená „tři mléka“ a opravdu, trilece je připraveno z mléka, kondenzovaného mléka a smetany.

Na první pohled vám možná připomene tiramisu, a kdo holduje tiramisu, určitě bude holdovat v teplých letních dnech i balkánskému trilece.

8. Qofte

QofteQofte

Qofte neboli grilované masové kuličky jsou jedním z nejoblíbenějších masových pokrmů v Albánii. Jsou ochuceny směsí koření a mátou a nejčastěji se podávají jen tak s čerstvou cibulkou a salátem.

Masové kuličky se mohou v různých regionech Albánie lišit, příkladem jsou trochu odlišné karbanátky ve městě piva zvané Korça. 

9. Grilované maso

ZgaraZgara

V celé Albánii je jedním z nejvyhledávanějších jídel grilované maso, většinou známé jako zgara. Najdete ho všude – v restauracích u moře, v hotelech nebo grilech (většinou formou fast foodu).

Doporučujeme si dát grilované jehněčí nebo rovnou celý mix grill, salát a vše spláchnout místním pivem.

10. Perime ne zgare

Perime ne zgarePerime ne zgare

Grilovaná zelenina je oblíbená jak v Albánii, tak ve zbytku balkánských zemí. Roli v její oblíbenosti historicky hraje chudoba, kdy si rodiny nemohly dovolit mít denně maso na talíři, pokud neměly svá vlastní stáda.

Zelenina všech druhů se tu griluje, smaží a peče denně. Používá se pak hlavně lilek, cuketa, cibule, papriky, rajčata a mnoho dalších.

Takto upravená zelenina se většinou používá jako předkrm nebo příloha k hlavnímu jídlu. Pokud jste vegetariáni, nebojte se navštívit i klasický fast food grill s doner kebabem, neboť i tady najdete perime ne zgare.

11. Ryba na mnoho způsobů

Albánská kuchyně u mořeAlbánská kuchyně u moře

Albánie je přímořský stát, a tak je také známá svými specialitami z mořských plodů. V restauracích na pobřeží, a hlavně na tzv. Albánské riviéře, která začíná pod městem Vlora a táhne se k Sarandě, ale doporučujeme ochutnat především zdejší čerstvé ryby.

Restaurace jsou umístěny z velké části přímo u pláže nebo na skalnatých útesech, a tak vám při večeři neujde nádherný západ slunce a mořské panorama...

Jana Laníková

Jana LaníkováPrůvodce Radynacestu.czExpert Radynacestu.cz

Albánie

Divoká karta Balkánu

Vyberte si jeden z našich 5 zájezdů do Albánie

Zájezdy do Albánie

Nejbližší volný zájezd již 13. května



URL stránky: www.radynacestu.cz/magazin/top-11-albanskych-specialit/



Doporučujeme z Albánie

Nejnovější z Albánie



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2025