Srí Lanka není jen krásný zelený ostrov známý pro svou bohatou faunu a flóru, přátelské obyvatele, těžbu drahokamů nebo nádherné písečné pláže. Najdeme tu také výbornou kuchyni, kterou je posléze potřeba doplnit vhodným nápojem, po večeři pak chutným koktejlem. Níže vám představíme několik nápojů, ze kterých se dají vytvořit alkoholické zázraky, které potěší vaše buňky (chuťové i mozkové).
1. KRÁLOVSKÝ KOKOS: dokonalý vyprošťovák
Na Srí Lance se kokosy objevují úplně všude: podél silnic, vzadu na kolech místních, na mopedech, na nákladních automobilech a také u pouličních prodejců.
Kokosové ořechy rostou na vršku 20 až 30 metrů vysokých palem a zrají zhruba 7 až 8 měsíců, což je přibližně dvojnásobek zrání typického zeleného kokosu.
V místním sinhálském jazyce se mu říká „thambili“ a v ayurvédské medicíně byl používán po tisíce let. Na rozdíl od zeleného kokosu se královské ořechy používají pouze na pití, nemají jako kokos zelený druhou šlupku.
Královský kokos je bohatým zdrojem vitamínu B, komplexních aminokyselin a minerálů jako draslík, vápník, sodík, hořčík, chlorid a fosfát. „Mléko“ v kokosu má více hořčíku a vápníku než například pomeranč a více draslíku než banán.
Přirozeně doplní ztrátu minerálů pocením během cvičení nebo při jiném typu námahy. Předchází tak dehydrataci a únavě. Proto je dobré mléko po vydařeném večírku ještě v opilosti vypít přímo z kokosu, a pokud je třeba delší léčba kocoviny, v chladničce vám vydrží až tři dny.
Pomáhá také při trávení. Ačkoliv roste v tropickém počasí, má chladicí účinky. Používá se k léčbě potíží močových cest a ledvin a doporučuje se těhotným a kojícím matkám.
Recepty na drinky:
Čtení: Zájezdy na Srí Lanku - srovnání a doporučeníMartini z královského kokosu
Co potřebujeme:
1 panák rumu Malibu
1 panák kokosové vody
½ panáku limetkového džusu
limetku na ozdobu
kostky ledu
Kokosová Piňakoláda
Někdy bývají ty nejjednodušší věci těmi nejlepšími, které vás také nejvíce potěší. Mezi ně určitě patří srílanská Piňakoláda, která se pije přímo z kokosového ořechu!
Co potřebujeme:
100 ml kokosového mléka
50 ml araku
50 ml ananasového džusu
12,5 ml vanilkového sirupu
12,5 ml sirupu z granátového jablka
kostky ledu
2. ARAK: pálenka z květů kokosu
Srílanský arak je lihovina vyráběná z fermentované šťávy kokosového květu. Každý znalec vám poví, že nejlepší Arak pochází právě ze Srí Lanky. Tato destilka se nejlépe míchá s ovocem, Coca Colou, popřípadě s jiným lehkých alkoholem.
Skvěle se hodí také k zázvorovému pivu. Místní obyvatelé si ji však vychutnávají s kokosovou šťávou smíchanou uvnitř čerstvě utrženého kokosu.
Pokud se na tento zářící ostrov chystáte, určitě si jako vzpomínku po návratu můžete připravit několik velmi dobrých drinků... Ovšem nejlépe budou vždy chutnat na Srí Lance.
Recepty na drinky:
Aliya
V sinhálském jazyce „aliya“ znamená slon. Koktejl Aliya je klasikou a říká se, že je stejně starý jako samotný ostrov. Hlavní přísadou je čerstvá kokosová voda.
Co potřebujeme:
50 ml araku
100 ml kokosové vody
kousek vymačkané limetky
Kandy
Koktejl zvaný Kandy je ideální nápoj na zakončení dne po večeři. Tento koktejl byl poprvé namíchán barmanem jménem Luca Cordiglieri v Londýně a dnes je specialitkou na nápojovém lístku v hotelu China Tang v Dorchesteru.
Co potřebujeme:
50 ml araku
10 ml čokoládového likéru
10 ml Frangelica
5 ml Xanath vanilla likéru
3 kapky horké broskve
Island Currency
Tento koktejl vytvoříte z plátků čerstvého ananasu a domácího sirupu z uzené papriky. Poprvé byl namíchán v Londýně a vzápětí vyhrál cenu „nejlepší koktejl světa“. Koktejl vás nejvíce osvěží a potěší na pláži.
Co potřebujeme:
15 ml araku
35 ml Banks 5 Island rumu
3 ks čerstvého ananasu
15 ml domácího sirupu z papriky
20 ml limetkového džusu
Toddy Tapper Punch
Arak je skvělým parťákem na výrobu punče. Toddy Tapper Punch oslavuje řemeslníky, kteří šplhají na kokosové palmy, aby sklízeli kokosový květ.
Budete se nejspíše divit, ale tento punč se servíruje v čajovém šálku a důvodem je, že barva připomíná srílanský čaj. Řemeslníci si punč vychutnávají na konci každého dne.
Co potřebujeme:
120 ml araku
40 ml Mas Amiel sladkého vína
60 ml vína Claret
8 plátků čerstvého pomeranče
8 ks hořkého pomeranče
4 skořicové tyčinky
20 ml čajového mléka s čajem
3. PIVO LION: lev je král
Pivovar Lion Brewery PLC je srílanský pivovar se sídlem v Kolombu. Jeho pivo Lion, které vyrábí, je nejprodávanějším pivem na ostrově, na sousedních Maledivách, a dokonce byl dvakrát oceněn zlatou medailí.
Lion Lager má 4,8 % alkoholu, má nádech ovocného a karamelového aroma a možná vám přijde mírně sladký.
4. TODDY: víno (jak jinak než) z palmy
Asi nejslavnější nápoj Srí Lanky je Toddy neboli palmové víno. Získává se naříznutím palmové větve květů, kdy nektar přes noc vyteče do umístěné nádoby. Poté se dá pít buď jako velmi osvěžující nealkoholický nápoj, nebo se nechá v teplém vzduchu na 12 až 24 hodin zkvasit.
Protože je jeho chuť sladkokyselá, je možné přidat trochu cibule nebo zeleného chilli. Z palmového vína se taktéž destilací získává už zmíněná pálenka arak.