Mohlo by se zdát, že evropské kuchyni vévodí umění Italů, Francouzů, Řeků nebo Španělů. Možná proto, že mají tak dokonalý, notoricky známý a prověřený „foodie marketing“. Podívejme se ale do netradiční kulinářské země, do Norska. I tam si lze totiž pochutnat a třeba i zdravěji než na jihu Evropy. Jako severská hornatá země obklopená oceánem má po staletí založenu kuchyni na produktech, které lidé uloví. Ať už jsou to mořské plody, ryby anebo zvěřina. To vše doplňují výborné sýry, uzeniny a marmelády. Co a jak si ale vybrat?
1. Losos na tisíc způsobů
Uzený losos se používá hodně na sandwiche
Norskou jedničkou ve světové kuchyni je uzený losos. Losos je rybí symbol Norska a tohoto potenciálu dokázala země využít maximálně. Lososa Norové umí připravit na spoustu způsobů.
Udí ho, marinují a přidávají k němu ingredience. Asi nejznámější pojem, pod kterým takto připraveného lososa najdeme, je slovo gravlaks. Jedná se o uzeného lososa s marinádou z kopru, soli a brandy.
2. Vynikající sýry
Řekne-li se sýr, většině lidí naskočí úplně jiné země než Norsko. Vydáte-li se do Norska, zjistíte, že hlavně při snídaních nebudete vědět, který z místních sýrů ochutnat dřív.
Notoricky známým sýrem Norů je někým milovaný, někým nenáviděný Geitost. Nasládlý hnědý sýr. Je vyrobený ze syrovátky a je do něj přidáváno kozí nebo kravské mléko. Hnědý je proto, že při zahřívání v něm karamelizují cukry a on tak dostává svou charakteristickou barvu. Správně se konzumuje s krekry a brusinkovou marmeládou.
V Norsku ale ochutnáte i výběrové tvrdé sýry, vynikající měkké sýry. Výroba sýrů zde sahá až do raného 19. století.
Čtení: Zájezdy do Norska – srovnání a doporučení3. Jehněčí a skopové maso
I v této oblasti je Norsko podobné většině zemí, které omílá Atlantický oceán. Norové chovají velké množství ovcí. A tak základem jejich masového jídelníčku v horách a vnitrozemí je jehněčí a skopové maso.
Národním jídlem Norů je fårikål. Skopové maso dušené několik hodin se zeleninou a podávané s bramborem.
Skopové a jehněčí maso je tu ale podáváno na spousty různých způsobů. Ochutnáte je jako světoznámá žebírka, malé karbanátky, uzené, v guláši nebo jakékoli jiné omáčce.
4. Velrybí maso
Norové společně s Japonci nerespektují zákaz lovu velryb. Jedním z jejich argumentů je, že jejich národ je léta přivyklý masu z kytovců, a tudíž tuto nesmírně výživnou složku nebudou odebírat ze svých jídelníčků.
Dnešní obyvatelé této skandinávské země už velrybí maso v oblibě příliš nemají, a tak se spousta zpracovaných velryb exportuje do Japonska. Přesto můžete na městských trzích, nemáte-li s tím morální problém, ochutnat toto červenočerné maso a zkusit, jak skutečně chutná velryba.
5. Polévka chowder
Ze zbytků ryb se v celé oblasti Atlantiku vyrábí tzv. chowder. V Norsku ho najdete pod názvem Fiskesuppe. Smetanová polévka z odřezků ryb a kousků zeleniny.
Ryby a mořské plody najdete v Norsku ve všech podobách. Syrové na chlebíčkách, v podobě příměsi do knedlíčků, v aspiku, omáčce či jako součást salátu. Norsko je opravdovým rájem pro milovníky rybí kuchyně.
6. Brusinková marmeláda
Brusinková marmeláda se přidává ke všem jídlům
V Norsku všechno zahradní i lesní ovoce roste, díky klimatu, o něco pomaleji. Je proto menší, ale s výraznější chutí.
Vynikající jsou tu i díky tomu marmelády. Vévodí jim morušová, a hlavně pak brusinková. Ta se podává snad ke všem jídlům, zejména pak k sýrům.
7. Sušené ryby
Skandinávské země přinesly do celé oblasti Atlantiku dar výživových hodnot sušených ryb. Ryby sušené na slunci i několik měsíců byly vždy základem jídelníčku lidí vydávajících se na moře, stejně jako lidí žijících na vzdálených místech, často zimou odříznutých několik měsíců od civilizovaného světa.
Dodnes tuto obecnou pochoutku, občas marinovanou a obloženou tresku, najdete v Norsku pod názvem Tørrfisk.
8. Losí a sobí maso
Kousky sobího masa s bramborovou kaší a brusinkami
Vyjedete-li na sever země, pravděpodobně se vám poštěstí uvidět tato dvě, pro nás exotická, zvířata. Je však známou věcí, že Norové tato zvířata chovají i za účelem zpracování jejich masa. Snadno proto dostanete k ochutnání například salám z losa či soba.
Specialitou ze soba je pak reinsdyrstek, steak podávaný s brusinkovým džemem, další specialitou Norska, kterou je dobré si ze svých cest na sever přivést i domů.