Vánoční hostina v Anglii: mince pies, christmas crackers i pudink aneb Co tradice Britům velí?

Martina Kolníková Martina Kolníková, Expert Radynacestu.cz Vydáno 25. 12. 2019 • Přečteno 13361x

V Anglii patří k tradičnímu způsobu oslavy Vánoc i bohatá hostina. Co si Britové dopřávali kdysi a co na stole nechybí dnes?

Tradice vánočního stromečku s dárky se datuje od 19. století, ale i slavnostní vánoční menu má takto dlouhou historii. Angličané jsou velcí tradicionalisté, proto ani hostinu nenechávají náhodě. Slavnostní pokrm je tady spíše obědem a poté se v odpoledních až večerních hodinách podává ještě malé občerstvení. A na čem že si to tedy Angličané pochutnávají? 

Tradiční hostina

Tradiční krocanTradiční krocan

Hlavním chodem je pečený krocan s nádivkou a omáčkou z výpeku a jako příloha se podávají pečené brambory, dušená růžičková kapusta a další zelenina.

Proč zrovna krocan? Legenda praví, že prvním anglickým králem, který si na vánoční hostině zakrojil krocana, byl Jindřich VIII. (ano, to je ten, co měl šest manželek). Tehdy se jednalo o pokrm těch nejbohatších, dnes si ale krocana může dopřát opravdu každý.

Další typicky anglickou pochoutkou je tzv. pig in blanket. Poetický název neskrývá nic jiného než vepřovou klobásku (prasátko) v peřince z opečené slaniny.

Jako dezert samozřejmě nesmí chybět tradiční vánoční pudink. V podvečer ještě následuje tzv. english tea, sladká tečka, skládající se z Christmas cake (neplést s Christmas pudding) a mince pies. A samozřejmě spousty tradičního anglického čaje s mlékem.

Vánoční pudink

Vánoční pudinkVánoční pudink

Anglické Vánoce by nebyly kompletní bez hlavního dezertu, vánočního pudinku. Název možná trochu klame, tento dezert nemá nic společného s naším pudinkem z mléka, škrobu, případně vajec a cukru, který si s oblibou připravujeme. V Anglii může slovo pudding znamenat jakýkoliv dezert nebo koláč.

Tento vánoční dezert má svoji historii už od dob středověkých, kdy se připravovala jakási kaše ze směsi dušeného skopového masa, koření a sušeného ovoce, ochucená vínem, která se podávala právě na Vánoce. Proměna ze slaného masového jídla na sladký dezert proběhla v 16. století, kdy se začala přidávat vejce, cukr nebo med, zbylý chléb namočený v brandy, přičemž směs sušeného ovoce, citronové kůry a koření zůstala.

Tato směs se potom vaří v páře několik týdnů, dokonce i měsíců před Vánocemi, aby se dobře uležela a chutě propojily. Díky obsaženému alkoholu, nejčastěji brandy, vydrží opravdu dlouho a nezkazí se. Stálou součástí anglických Vánoc se stává roku 1714, kdy je poprvé servírován králi Jiřímu I. Hannoverskému. Dnešní podobu získal vánoční pudink za vlády královny Viktorie.

Každá rodina má svůj speciální recept na tento dezert a podle tradice by měl směs před finálním dušením v páře promíchat každý člen rodiny. V některých rodinách se do těsta přidává malá mince, a když se pudink servíruje, ten, komu se objeví porce s mincí na talíři, bude mít štěstí po celé vánoční svátky a následující rok.

Tradičně se pudink servíruje tak, že se ohřeje, přelije se teplou brandy s rozpuštěným máslem, která se může i zapálit, případně s horkým vanilkovým krémem.

Čtení: Zájezdy do Anglie – srovnání a doporučení

Mince pies

Mince piesMince pies

Na vánoční tabuli nesmí chybět ani mince pies. Kulaté nebo oválné košíčky z křehkého těsta se plní rozinkami, sušeným ovocem, citronovou kůrou a velkým množstvím nejrůznějšího koření.

Tyto vánoční koláčky patří k anglickým Vánocům jako k našim českým patří třeba vanilkové rohlíčky. Proto nás možná překvapí, že původně nebyly sladké, ale slané.

Pekly se už ve středověku, ale tehdy se plnily masem, kořením a lojem, který sloužil jako konzervant. Takto připravené koláčky prý vydržely až jeden rok. Byl to pokrm bohatých, kteří se předháněli, kdo na hostině naservíruje největší a tvarem nejsložitější koláč.

Postupně se měnil charakter náplně, mizela masová se sádlem a převažovala sladká, ze sušeného ovoce, rozinek a koření, dochucená brandy. Když se v průběhu 19. století stal cukr a koření dostupnější i pro širší vrstvy obyvatel, rozšířila se příprava koláčků i mezi méně movité. A opět současnou podobu cukroví získalo právě v období viktoriánské Anglie.

Christmas crackers

Christmas crackersChristmas crackers

K anglické vánoční hostině také neodmyslitelně patří tzv. christmas crackers. Na první pohled vypadají jako jeden velký bonbon. A jejich vznik se od bonbonů a sladkostí odvíjí. Vznikly opět ve viktoriánském období a jejich „otcem“ byl Tom Smith, cukrář, který se snažil vymyslet nějaké nové, marketingově zajímavé balení pro své sladkosti.

Jak tak jednou seděl u krbu a přemýšlel, uvědomil si, že je příjemné poslouchat praskání ohně v krbu. Na jedné ze svých cest navštívil Francii, kde se mu zalíbilo balení sladkostí do různobarevného lesklého papíru, a tak se rozhodl obě věci spojit a vytvořil christmas crackers.

Papírová trubička zabalená jako jeden velký bonbon se trhnutím za provázky roztrhla a za zvuků praskání vypadly bonbony, papírové párty čepice nebo korunky, případně nějaký malý dáreček. Existují různé varianty, ty nejdražší, tzv. milionářské, vás překvapí třeba i zlatým šperkem uvnitř.

Martina Kolníková

Martina KolníkováExpert Radynacestu.cz

V každé zemi, kterou jsem navštívila, mě něco okouzlilo a teď to mohu předat dál.

Anglie / Velká Británie

Poznejte anglické triumfy

Vyberte si jeden z našich 67 zájezdů do Anglie

Zájezdy do Anglie

Nejbližší volný zájezd již 2. ledna



URL stránky: www.radynacestu.cz/magazin/vanocni-hostina-v-anglii/



Doporučujeme z Anglie

Nejnovější z Anglie



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2025