Víte, že…
Pražská ulice Celetná možná získala svůj název podle caletníků – pekařů pečících calty, předchůdkyně dnešní vánočky? Stejní mistři pekli i perníky.
Vánoce mají sladkou chuť. Voní po drahých přísadách a po koření, jež bylo v minulosti takřka nedostupné, a proto si třeba takové kořeněné perníčky většina lidí mohla dopřát jen při výjimečných příležitostech, k jakým Vánoce bezpochyby patří. Vánoční sladké pečení je v Evropě spojováno s tradičními recepty dědícími se z generace na generaci. Zatímco některé vánoční pochoutky vyžadují složitou přípravu či uležení, jinde se dá mlsat do hodiny od chvíle, kdy se postavíte k plotně. Pojďme společně nahlédnout za sladkou roušku Vánoc ve vybraných evropských zemích.
Sladké pečivo bylo snad více než jakékoliv jiné pokrmy už v minulosti ovlivněno mezinárodními vlivy. Je obtížné s jistotou říci, odkud se do Evropy dostal marcipán, kde se poprvé připravoval dnes velmi oblíbený trdelník (či kürtőskalács) nebo kam až se dostaly trvanlivé perníčky a jak si je jednotlivé národy přizpůsobily podle svých chutí a možností.
Není se čemu divit, že mnoho druhů našeho cukroví pochází z někdejšího rakouského císařského dvora, jako je tomu třeba v případě oblíbených išelských dortíčků z lázeňského městečka Bad Ischl. Linecké by mohlo vyprávět. I dnes je možné hledat inspiraci nejen u sousedů. Připraveni?
1. Kletzenbrot – rakouský křížalový chléb
Kletzenbrot od rakouských sousedů
Kletzenbrot je ztělesněním kvalitní a výživově hodnotné pochoutky, na které si v době Vánoc můžete pochutnat zejména v Rakousku. Jde o křížalový chléb, ovocný chlebíček, biskupský chlebíček… Zkrátka o „chléb“, do kterého patří velké množství sušených jablek, hrušek i exotického ovoce, fíky, datle, hrozinky, ořechy a koření.
Je tmavý a vzhledem k použitým ingrediencím také pěkně těžký na váhu. Jako jedlý suvenýr ho pořídíte i na tradičních rakouských adventních trzích. Některé rakouské rodiny se drží tradice a kletzenbrot rozkrajují až na Štědrý den. Na zapití se k němu hodí spíše horký ovocný punč než svařené víno.
2. Risgrynsgröt – skandinávská rýžová kaše
Pokud byste někomu ze skandinávských zemí naservírovali rýžovou kaši, určitě by si s ní asocioval Vánoce. Rýže vařená v mléce se před servírováním posype skořicí smíchanou s cukrem a navrch patří kousek másla, který se na horkém pokrmu rozpustí a dodá mu ten pravý šmrnc.
Ať už se rýžová kaše či rýžový pudink jmenuje risgrynsgröt, julgröt, či tomtegröt, jde o vydatnou pochoutku, která se ve skandinávských zemích podává ve vánočním čase a zapíjí se obvykle pivem. Jednu porci hospodyňky odnášely třeba na půdu pro skřítky nazývané nisser, chtěly jim zajistit dostatek síly na to, aby mohli Julemandovi pomoci s donášením dárků.
Čtení: Zájezdy do Itálie – srovnání a doporučeníČtení: Zájezdy do Řecka – srovnání a doporučeníČtení: Zájezdy do Španělska – srovnání a doporučeníČtení: Zájezdy do Rakouska – srovnání a doporučeníČtení: Zájezdy do Francie – srovnání a doporučení3. Turrón – španělský vánoční nugát
Ať už byl do Evropy a potažmo do Španělska dovezen odkudkoliv, snad z arabských zemí, jedno je jisté: bez turrónu si španělské Vánoce snad ani nejde představit. A nezáleží na tom, jaké máte chuťové preference. K dostání je tvrdý nugát (turrón duro), měkký nugát (turrón blando), nugát s celými ořechy, nugát v tenké oplatce, nugát v čokoládě, nugát s kandovaným ovocem, marcipánové „nugátové“ tyčinky…
Zatoužíte-li po skutečně tradičním a oceňovaném nugátu, dejte si do hledáčku turrón de Alicante. V oblasti kolem Alicante a Jijony ve Valencii má totiž tato španělská vánoční pochoutka kořeny zapuštěny snad nejhlouběji.
4. Kourambiedes - řecké sušenky s hřebíčkem
Na první pohled nejsou ničím výjimečné, po ochutnání si je nejspíš zamilujete. Řecké vánoční sušenky kourambiedes se připravují podle různých receptů, obvykle mají tvar zploštělé kuličky a na povrchu je do nich zapíchnutý (či zapíchnutý a po upečení opět vyndaný) celý hřebíček.
Pečou se z lahodného mandlového těsta, které obsahuje i trochu koňaku, brandy či některého z likérů pocházejících z řeckých ostrovů. Ochutnat můžete rovněž variantu ochucenou tradičním anýzovým ouzem. Těsně po vytažení z trouby se kourambiedes obalují v silné vrstvě moučkového cukru, jsou tudíž – tak jako všechny řecké sladkosti – patřičně sladké.
5. Panettone – italská neodmyslitelná bábovka
Vánoce bez panettone nebo jeho „bratříčka“ pandora si neumí představit žádný Ital. Vysoké a nadýchané vánoční bábovky nesmějí chybět na štědrovečerní tabuli, jedí se jako dezet i k snídani, zabalené v pěkných krabicích se nosí jako dárky…
Zatímco na pandoru si pochutnají ti, kteří si potrpí na minimalismus a čistou chuť těsta bez dalších tuhých přísad, panettone obsahuje navíc kandované ovoce a někdy kousky čokolády či ořechů. Panettone pochází z Milána, pandoro z oblasti kolem Verony. Panettone má tvar jakési houby a obvykle se přenáší v pečícím papíru, ze kterého jakoby přetekl, pandoro má tvar hvězdy a k jeho pečení je potřeba speciální forma.
6. Christmas pudding – britský vánoční dezert
Kdo je obeznámen s anglickou kuchyní, ví, že pudink neznamená vždy sladký pudink, ale může to být například jistá forma knedlíku. V případě christmas puddingu jde o typický britský vánoční dezert, pocházející už ze středověké Anglie, který má tmavou barvu a obsahuje rozinky, kandované ovoce, jablka, mletý zázvor, brandy a další ingredience dle chuti a rodinného receptu.
Do jedné z porcí se podle tradice může schovat mince pro štěstí a zajištění bohatství toho, na koho tato porce připadne. Najde-li dívka uvnitř prstýnek, bude ji v následujícím roce pravděpodobně čekat nabídka ke sňatku.
7. Bûche de noël – francouzské tradiční poleno
Bûche de noël - francouzská vánoční roláda
Bûche de noël je tradiční francouzské vánoční poleno či, chcete-li, roláda, která se na Vánoce připravuje v různých variantách snad ve všech francouzských domácnostech. Je velmi oblíbená – a není divu, mezi nepřeberným množstvím druhů si to své poleno najde každý.
Obvykle jde o roládu z piškotového těsta plněnou kakaovým krémem, s čokoládovou krustičkou na povrchu a slavnostně ozdobenou třešněmi či brusinkami. Povrchová úprava rolády hraje zejména ve vánočním čase důležitou roli, při přizdobování se meze nekladou. Na bûche de noël si pochutnávají zejména Francouzi a lidé žijící na území někdejších francouzských kolonií.
8. Azevias – portugalské plněné taštičky
Naplníte-li kapsičky z těsta ze světlé mouky mandlemi, sušeným ovocem, ale i fazolkami či jinými přísadami podle chuti (a rodinné tradice), usmažíte je a posypete moučkovým cukrem, vznikne typická portugalská vánoční pochoutka zvaná azevias.
Ty nejtradičnější pocházejí z oblasti kolem Alenteja. Velmi oblíbené jsou azevias plněné směsí rozmačkaných batátů se svařeným cukrem. Nejen s nimi se skvěle snoubí sklenka červeného portského vína.
9. Lebkuchen – německé perníkové zlato
Perníčky jsou vánoční pochoutkou rozšířenou a oblíbenou snad ve všech koutech Evropy i světa. Vzhledem k tomu, že jejich výroba byla vždy nákladná, a také vzhledem k tomu, že do dobrých perníčků patří kdysi velmi drahé a málo dostupné koření, byly zpočátku pochoutkou pouze pro vybrané, a i když se později rozšířily i mezi běžné občany, na stolech zůstávaly pouze při slavnostních příležitostech.
V Německu má jejich pečení silnou a hlubokou tradici. K těm nejlepším patří tzv. elisenlebkuchen, pečené v Norimberku, obvykle na tenké oplatce. Jejich tajemstvím je použití zanedbatelného množství mouky a velkého poměru mandlí. Od roku 1996 mají norimberské perníky dokonce chráněné označení původu.
10. Cukroví – česká nepřekonatelná pýcha
Nejeden cizinec se podiví a užasne, když vidí a následně ochutná české cukroví. Ve světě totiž nemá obdoby. Nad rozmanitostí a neskutečnou trpělivostí a precizností při jeho pečení zůstává rozum stát. Zvlášť pokud je pečené s láskou a s tóny vánočních koled znějícími v uších, schovávané do krabic, aby změklo a vydrželo…
Tradičně se peče přesný počet druhů, což nosí štěstí. Kolik druhů to ale je? Vanilkové rohlíčky, linecké slepované cukroví, ořechy plněné krémem, husarské koláčky, išelské dortíčky, sádlovky, Masarykovo cukroví, perníčky, staročeské pracny, medvědí tlapky, polomáčené banánky, marokánky, kuličky všech druhů, bábovičky všech druhů, kávová zrna, kokosové kousky, mandlové kousky, makové, šlehačkové… pečené i nepečené, promazávané i suché, měkké i křupavé… Sladké české Vánoce.