Velká čarda, kterou najdeme v samém srdci oblíbeného národního parku Hortobágy na východě Maďarska, patří k vůbec nejstarším hostincům v zemi. V restauraci s 300letou tradicí vás srdečně pohostí tím nejlepším, co místní kuchyně nabízí.
Je libo guláš, masové palačinky nebo třeba nakládanou zeleninu? Ať už si objednáte cokoliv, rozhodně si skvěle pochutnáte. K tradičnímu jídlu vám zvesela zahraje cikánská cimbálovka a vy si tak můžete plnými doušky užívat živelného Maďarska.
Nejstarší hospoda široko daleko
Velká čarda (maďarsky Hortobágyi Csárda) je tradiční zájezdní hostinec v malé vesničce Hortobágy (čtěte Hortobáď), která leží v centru stejnojmenného národního parku. Hortobáďská čarda byla otevřena v roce 1699 poblíž bývalé dálnice z Budína.
Díky své strategické poloze v polovině Solné stezky, která vedla od jezera Tisza do nedalekého Debrecínu, se hostinec těšil velké oblibě mezi cestujícími obchodníky, a tak byl mezi lety 1781–1815 rozšířen. Je to nejstarší budova a zároveň nejdéle fungující hostinec v celém národním parku i širokém okolí.
Hodování ve Velké čardě je tak trochu netradičním zážitkem. Ve stylovém interiéru, kterému dominují nádherná kachličková kamna a lidové, ručně vyráběné dekorace a nádobí, ochutnáte výbornou maďarskou kuchyni – kromě takových klasik, jako je guláš nebo pečená kachna se zelím, můžete vyzkoušet i místní pastevecké speciality.
Obsluha je vždy vstřícná a profesionální, a to i tehdy, kdy je čarda zaplněna do poslední židle. Unikátní atmosféru dotváří hudba nefalšované cikánské cimbálovky, která k čardám nerozlučně patří. A právě v těchto krčmách za doprovodu rytmické cimbálové hudby vznikl úderný tanec čardáš.
Maďarské čardy nejsou jen obyčejnými restauracemi, jsou to speciální místa, která i dnes tvoří historické a kulturní dědictví země. Přesvědčit se o tom můžete v muzeu Velké čardy, které se nachází přímo v ubytovacích prostorech hostince.
Stálá expozice představuje historické vybavení čardy, pomůže vám poodhalit tajemství zdejší vyhlášené kuchyně, dozvíte se zajímavosti ze života místních a poutníků i nějaké ty pikantnosti z historie hostince. K dispozici jsou také dobové kroje, v nichž se můžete nechat vyfotit.
Během hlavní turistické sezóny (od poloviny března do konce listopadu, v zimních měsících zavřeno) je muzeum otevřeno denně s výjimkou pondělí, vstupné je 500 HUF/dospělí a 250 HUF/studenti, děti a senioři (tedy zhruba 40 a 20 Kč).
Tradiční kuchyně i místní speciality
Ochutnat můžete tradiční maďarské pokrmy
Díky šikovným kuchařům, kteří vaří jen z těch nejčerstvějších surovin z lokálních zdrojů, máte možnost ochutnat jídlo, na které jen tak nezapomenete. Velká čarda vedle tradičních maďarských pokrmů láká na místní zvěřinové speciality. K těm patří třeba hortobáďské masové palačinky, perkelt z ovčího masa, roštěná z maďarského prasete mangalica, polévka z perličky domácí, pečený šedý skot, ale také třeba rybí polévka nebo filety ze sumce.
Pokud vás tento výčet poctivých masitých jídel příliš nezaujal, nezoufejte. Na své si přijdou i milovníci bezmasé kuchyně, v nabídce jsou totiž i zeleninové a ovocné speciality – například výborná, leč možná pro našince trochu exotická višňová polévka podávaná za studena, lečo s dušeným bramborem, smažené okurky, sladké knedlíky nebo nudle s mákem.
Zapít to můžete domácí limonádou, vychlazeným pivem, proslulým maďarským vínem nebo – obzvlášť během chladnějších dnů – třeba pálenkou. Vyhlášené jídlo můžete přijít ochutnat kterýkoliv den v týdnu mezi 11. a 20. hodinou.