Víte, že…
Roztomilý slovinský název „Cviček“ byl odvozen nejspíše z němčiny z výrazu zwicken s významem štípat nebo lámat? Pravděpodobně pro svou nakyslou chuť.
Při svých toulkách po Slovinsku byste si neměli nechat ujít příležitost ochutnat slovinská vína, zvláště pak specialitu z okolí města nazvaného Novo město. Víno s velmi neobvyklou chutí i názvem – Cviček.
Hrozny, ze kterých se Cviček vyrábí, se pěstují výhradně v jihovýchodní části slovinské oblasti Dolenjska.
Slovinská vína získávají na oblibě nejen v Evropě, ale také ve světě. Cviček se ale vyrábí spíše pro domácí, slovinskou, potřebu. Výhodou však je, že k dostání i ochutnání je téměř všude a stejně tak vám ho nabídnou v restauracích či barech jako první volbu, optáte-li se na tip, jaké slovinské víno ochutnat.
Pít a neopít se
K dalším výhodám se určitě řadí fakt, že Cviček patří mezi slovinská vína, která mají nízký obsah alkoholu, přibližně kolem 9 %. V oficiálních popisech vína se udává od 8,5–10 %. Takže vydržíte ochutnávat déle.
Nízký obsah alkoholu mu vynesl také označení víno dietní, což je výhodou hlavně v gastronomii.
Až 12 odrůd v receptuře
Cviček barvou připomíná brusinky, má tmavě růžovou barvu, nebo velmi světlou červenou. Záleží na osobním pojetí. Víno je suché, má mírně nakyslou chuť a je velmi osvěžují, zvláště pak když je chlazené.
Výrobní tajemství spočívalo v mísení bílých a červených hroznů. Cviček byl původně vyráběn z více druhů odrůd hroznů, které se pěstovaly v oblasti Dolenjska. Traduje se, že se původně používalo až 12 odrůd, ale místní lidé říkají, že jde o silnou nadsázku.
Jméno mu dal Pirc
Od roku 1970 se Cviček vyrábí pouze smícháním tří odrůd – Žametovka, Kraljevina a Modra Frankija asi v poměru 70 : 20 : 10. Vždy také záleží na místní každoroční úrodě.
Cviček není ale žádný mladík. První zmínky v podobě zápisků o víně pochází už ze 17. století.
Víno jako první pojmenoval Gustav Pirc v roce 1895 na veřejné degustaci a název Cviček se ujal.