Víte, že...
Francouzi dokáží večeřet i několik hodin? Setkání u stolu považují za společenskou událost, proto více než jedí, mluví.
Každý rok se na tzv. Butte de Montmartre neboli „pupku“ Paříže, jak s oblibou kopec Pařížané nazývají, představuje plejáda těch nejlepších vinařů z celé Francie, doprovázená hudbou, divadlem, alegorickým průvodem masek a jedním z nejkrásnějších ohňostrojů, který je v Paříži čím dál vzácnější. Jaké bylo loňské vinobraní a proč byste si to letošní neměli nechat ujít?
Pařížské vinobraní na Montmartru se historicky poprvé konalo už v roce 1934! Od té doby se tato tradice nepřetržitě dodržuje, a to vždy 2. týden v říjnu od středy do neděle. Jubilejní 81. ročník vyšel na 8.–11. října roku 2014 a my jsme nesměli chybět. Každý ročník je organizován pod jiným tématem. Loňské vinobraní oslavovalo francouzské básníky a básnířky. Role kmotry se zhostila slavná Sandrine Bonnaire.
Na programu byly v první řadě ochutnávky z těch nejlepších vinařství po celé Francii. Všechny francouzské vinařské regiony tu měly své zastoupení. Byla to zejména vinařství z Alsaska, regionu Bordeaux, Burgundska, Côtes du Rhône, Korsiky a oblasti údolí Loiry.
Zastoupeno tu bylo i největší vinařské území na světě - Languedoc-Roussillon, stejně jako nejstarší vinice ve Francii z oblasti Provensálska. V malebných vinařských stáncích byla dokonce možnost ochutnat i pravé šampaňské, a to (jak jistě víte) pochází jedině z oblasti Champagne.
Gourmetská stezka – Vítejte v Gastronomickém ráji!
Udělejte si místo v žaludku, odolat je opravdu těžké
Vášnivý tanec chutí vína a regionálních delikates neboli Gourmetská stezka. Tak Francouzi pojmenovali přehlídku výtečných vín a pokrmů na Montmartru. A co že to bylo v nabídce?
-
Víno
Od pátku až do neděle byla basilika Sacré-Coeur v obležení vinařských stánků, které byly doslova v dokonalém souznění se specialitami regionu, odkud pocházelo i dané vinařství. Mohli jste tedy degustovat nejen ty nejvybranější vína, ale rovněž jste se dostali do gastro-extáze, kdy jste měli opravdu tu nejdokonalejší kombinaci toho nejlepšího.
Dokážete si představit, že si dopřáváte v jednu chvíli nejlepší burgundský Pinot Noir v doprovodu hovězího po burgundsku či kohouta na víně, který se vám doslova rozpadá na jazyku? Stejný požitek by vás čekal i při Merlotu z regionu Languedoc-Roussillon, kdy vám hned vedle naservírovali exkluzivní jehněčí na omáčce z medu a vlašských ořechů.
Nemluvě o Chardonnay z vinařské oblasti Chablis, kde jste mohli zároveň okusit ty nejlepší kousky ústřic a hřebenatek (jinak také nazývaných mušle svatého Jakuba). Stejně tak luxusně byli naservírováni i raci, krabi a nejrůznější druhy malých mořských šneků a mušlí (tzv. Coquillages).
Stánkařky mají co dělat, aby stíhaly obsluhovat zákazníky
Kdo by odolal proslaveným foie gras? Zpracovaná husí či kachní játra ze supermarketu se jen těžko vyrovnají těm, co jsou na trhu prezentovány jako zaručeně čerstvé a „de maison“ (po domácku vyrobené). V kombinaci s pravým šampaňským, tedy sektem klasicky vyrobeným metodou champenoise z oblasti Champagne či alsaským Crémantem nebo Pinotem Gris, jste se mohli dostat do gastronomického „sedmého nebe“!
-
Crêpes
Hodování jste klidně mohli završit sladkou tečkou v podobě sladkých palačinek, tzv. Crêpes, kdy tady šla nejvíce „na dračku“ Crêpe Suzette – palačinka s omáčkou z karamelu, pomerančové šťávy, kůry a flambovaná na pomerančového likéru (Grand Marnier nebo Cointreau). Nezapomenutelný zážitek! Palačinku flambovali přímo před vámi, takže jste to mohli mít se vší parádou.
-
Tarte Tatin
Na gastronomickém festivalu jste však mohli okusit mnoho dalších francouzských dezertů jako například proslulý – Tarte Tatin – jablečný koláč zapečený s karamelem. Peče se obráceně, tzn. těstem navrch a vrstvou jablek vespodu a vznikl vlastně úplnou náhodou – pouhou zbrklostí kuchařky Tatinové.
Náš TIP:
Gourmetská stezka probíhala od pátku 10. 10. do neděle 12. 10. vždy od 10 do 23 hodin. Vzhledem k tomu, že ročně vinobraní navštíví přes 400 000 lidí, dokážete si představit, jak to večer muselo vypadat. Tisíce lidí proudilo mezi stánky, zkrátka hlava na hlavě. Vychutnat si pořádně atmosféru ani jídlo nebylo téměř možné, proto bylo vždy lepší vyjít do ulic v dopoledních hodinách a přes poledne, kdy je hukot u stánků o poznání menší. V klidu jste si pak mohli vychutnat víno, delikatesy a nasát tu pravou francouzskou atmosféru.
Doprovodný program od středy do neděle
Vinobraní je také kulturní zážitek
Od středy do neděle jsme měli jedinečnou možnost navštívit otevřené ateliéry umělců, projít se v doprovodu vinařů na místních vinicích, účastnit se nejrůznějších divadelních představení či koncertů a v neposlední řadě v sobotu večer vidět jeden z těch nejúžasnějších ohňostrojů, které se v Paříži pořádají.
Ohňostroj skutečných šampiónů
Loňský rok se tradičního ohňostroje zhostil mistr svého řemesla, výherce pyrotechnického festivalu z roku 2010 v Monaku – Joseph Couturier, který je opravdový blázen do poezie a pyrotechniky. Když tyto své vášně spojil, připravil opravdu nezapomenutelný zážitek pro všechny diváky!
Za zvuku poezie Rimbauda či Préverta se emoce nedaly udržet na uzdě a vyhrkly nám slzy do očí... Ohňostroj trval pouze 15 minut, ale sen je pro tento zážitek slabým přirovnáním.
Nežádáte o ruku? Zapište se co nejdříve, uchazečů jsou stovky!
Krásné prostředí v okolí Montmartru
V neděli pak proběhl rituál, který byl zavedený v roce 2007 a jmenuje se opravdu Nepožádání o ruku neboli „Le non – demandes en mariage“. Nejedná se o žádný hloupý vtip. Tento rituál se stal tradicí a každoročně je vybráno 30 párů ze stovky uchazečů, kteří pak na 18. městském obvodu, kontroverzně u zdi lásky, slíbí, že se nikdy nevezmou a navždy zůstanou snoubenci.
Následně můžou oslavit svůj slib na velkolepé hostině, která je uspořádaná přímo radnicí Montmartru právě pro všechny páry, které byly vybrány. Dopřávají si langusty, ústřice či lanýžové pochoutky a výtečné víno. To vše za peníze radnice a se svobodnou duší.
Celkem zvláštní zvyk, ale Francouzi mají prostě v povaze se odlišovat.
Přestože na vinobraní hraje hlavní roli právě víno, můžete si být jisti, že krom toho si odnesete i bohatý kulturní zážitek! Letos otevře své brány návštěvníkům 10.–11. 10. 2015. Nenechte si to ují(s)t!
Fotografie z Flickru licencovány pod CC BY 2.0.