Jen dvě hodiny jízdy od Paříže se před vámi otevře nádherná krajina s úrodnou půdou, vinicemi, kamennými sklípky a bohatou historií. Je to jediná oblast na světě, kde se smí vyrábět originální šampaňské, tolik oblíbený příjemně perlící mok. Jak poznáte pravé šampaňské od padělku? A proč se vínu v Remeši tolik daří?
V minulosti patřila oblast Champagne-Ardenne k hospodářsky významným evropským centrům a dnes je tomu stejně tak. Právě díky statutu chráněného místa původu (PDO) se smí víno s označením Champagne vyrábět pouze v údolí řeky Marny mezi městy Epernay a Remeš. Odráží se to pak pochopitelně nejen na jeho ceně, ale především na kvalitě.
Bublinky, bubliky, bublinky...
Milovníci šampaňského vína by měli do oblasti Champagne zavítat určitě na podzim, kdy se hrozny sbírají. Nejde však o ledajaké hrozny. Na výrobu pravého šampaňského se v této oblasti mohou použít pouze určité odrůdy, z těch nejznámějších jsou to Chardonnay, vyznačující se jemným aroma a výraznou kyselinkou, Pinot Noir s aroma vyzrálého ovoce a Pinot Meunier.
V této oblasti je velmi oblíbená odrůda Chardonnay
Tajemství výroby si šampaňské domy bedlivě střeží. Přesto jsou základní principy jeho výroby známy. Jedinečnou vlastnost šampaňského způsobuje oxid uhličitý, který vzniká jako vedlejší produkt při kvašení. V uzavřených lahvích je mu zabráněno unikat, rozpouští se ve víně a vytváří tak ony slavné bublinky.
Dvojí kvašení – to je, oč tu běží
Tradiční postup výroby šampaňského je založen na druhotném kvašení v lahvi. Po ručním sběru hroznů se plody opatrně lisují, do moštu se přidají kvasinky a proběhne první kvašení v kádích nebo dubových sudech.
Šampaňské se uzavírá korkovou zátkou
Následuje scelování a stáčení vína do lahví, kam se ještě přidá směs třtinového cukru, kvasinkové kultury a „starého“ vína. Lahev se uzavře korkovou zátkou a začíná období druhotného kvašení, kdy se ve víně vytváří bublinky.
Šampaňké je uloženo do dlouhých křídových sklepů
Šampaňské pak zraje uloženo v hlubokých a dlouhých křídových sklepech po dobu 9 měsíců až několika let. Dnes se však mnohem častěji využívá tzv. Charmatova metoda, kdy proces druhotného kvašení neprobíhá přímo v lahvích, ale v nerezových ocelových tancích. Z nich se pak tekutina stáčí pod tlakem do lahví.
Jak šampaňské víno vůbec vzniklo?
Objev šampaňského vína se připisuje mnichu Domu Pérignonovi. Vzniklo údajně jako zcela vedlejší produkt. Bublinky, které se Pérignonovi ve víně přirozenou cestou tvořily, považoval za nežádoucí a dlouho se je snažil odstranit.
Trvalo pak dalších asi 200 let, než se výroba šampaňského posunula od metody „pokus-omyl“ až k ověřenému způsobu výroby kvalitního šumivého vína. Dnes v oblasti Champagne existuje přes 270 místních pěstitelů.
V čem se má správně podávat?
Mezi nejstarší tvary „šampusky“ patří miska. V 19. století začalo být šampaňské víno populární i v méně vznešených vrstvách a podávalo se jako dezert. Tento tvar se však brzy ukázal jako nevhodný, protože víno rychle přicházelo o bublinky i aroma.
Víte, které skleničky na šampaňské, jsou ty pravé?
Dokonce i dnešní šampusky flétnového tvaru už nejsou ideální, neboť neumožňují šampaňskému vínu plně rozvinout své aroma. Tuto schopnost mají sklenky tulipánového tvaru, které se k vrchu kónicky zužují.
Kde se vyrábí a degustuje?
Nejznámějším místem, kde se dá zakoupit tento lahodný mok, a kde vám nabídnou degustaci, je proslulá ulice Avenue de Champagne, na níž leží známé vinařské domy – de Cazanove, Lanson, G. H. Mumm, Mercier ad. V oblasti Champagne však narazíte i na řadu rodinných vinařství v malých dlážděných vesničkách uprostřed polí slunečnic, vinic a rozkvetlých luk.
Jaké známe druhy šampaňského vína?
Dle ročníku a kvality:
- Non-vintage neboli neročníkové šampaňské víno je klasika mnoha výrobců a nejčastější typ na trhu. Vyrábí se scelováním vín různých odrůd a ročníků s cílem vytvořit šumivé víno stálé kvality.
- Vintage neboli ročníková šampaňská vína mohou být také směsi různých odrůd a vinic, ale musí pocházet ze stejného roku. Vína mají velký potenciál a lépe vypovídají o charakteristikách jednotlivých let. Pro výrobu těchto vín se používají ročníky výjimečných kvalit. V průměru jen tři ročníky z deseti mají dostatek tepla, aby z jejich vín mohlo být vytvořeno ročníkové šampaňské.
- Prestige cuvée – prestižní šumivé víno, které představuje vrchol výroby jednotlivých producentů a šampaňských domů. Je vyráběno podle nejvyšších standardů a bývá pojmenováno podle významných osobností spojených s produkcí vína, např. Dom Pérignon.
Jaké druhy šampaňského jste už ochutnali?
Dle barvy:
- Rosé neboli růžové šampaňské víno se vyrábí buď přidáním malého množství suchého červeného vína (u šampaňského je to Pinot Noir) do směsi bílého, nebo krátkou macerací slupek hroznů modrých odrůd, z nichž se stačí vyloučit slabé barvivo. Díky přimíchání tichého červeného vína má rosé robustnější aroma.
- Blanc de Blancs šampaňské je vyrobeno pouze z bílých hroznů odrůdy Chardonnay, díky čemuž jsou tato vína lehčí, květinová. Ročníkové Blanc de Blancs mají veliký potenciál zrání a jsou vhodná k archivaci.
- Blanc de Noir šampaňské je vyrobeno z hroznů modrých odrůd.
Region Champagne ovšem není jen šampaňské, sklípky a vinice. Tato oblast ve vás zanechá hlubokou stopu i díky své kráse, památkám a zajímavé historii. Není proto s podivem, že si Remeš, hlavní město regionu, vybrali francouzští králové za místo hodné jejich korunovace.