Víte, že…
Nejpálivější na světě je hybridní chilli paprička z odrůdy Capsicum chinense. S touhle dámou v červeném si ale raději nezahrávejte. Carolina Reaper, jak se jí také říká, totiž na Scovilleho stupnici dosáhla přes dva miliony bodů. Jen pro srovnání, červená paprika – kapie dosahuje od nuly do sta bodů.
Když jsme pozorovali pána, jak nejpálivější fish and chips na světě pojídá s naprosto nevinným výrazem, jako by si právě dával banán s čokoládou, řekli jsme si, že se není čeho bát. V tu chvíli jsme ještě nevěděli, co nás záhy čeká. Už po prvním soustu nás polil studený pot a před očima se nám udělaly mžitky. Při druhém soustu jsme ucítili pálivé horko a slzy nám skanuly až do klína. Tahle chilli delikatesa je zkrátka pořádně ostrá výzva. Přijmete ji taky?
Tohle klasické jídlo anglické kuchyně má takové grády, že před jeho konzumací musíte dokonce podepsat prohlášení o tom, že se majitelé restaurace zříkají veškeré odpovědnosti za vaše případné zdravotní problémy.
O přípravu vyhlášené pochoutky pikantní chuti se starají otec se synem, Nick a David Millerovi. Jejich rodinná restaurace Millers Fish & Chips ve městě Haxby, osm kilometrů severně od Yorku, funguje už od roku 1940. V roce 2018 byla dokonce oceněna titulem Nejlepší fish and chips bistro ve Velké Británii.
Vyzkoušet odolnost svých chuťových pohárků můžete za pouhých 6,5 liber (cca 190 korun). Přesně tolik totiž stojí standardní porce jednoho z nejproslulejších ostrovních jídel v pořádné „hot“ verzi.
Celý pokrm sestává z deseti různých ingrediencí. Nechybí chilli prášek, sušené chilli papričky, kajenský pepř, paprika, chilli vločky ani pálivá omáčka. A jako třešinka na rybě tu jsou brambůrky z nejpálivějších papriček, které kdy vyrostly ze země (např. z chilli papričky Trinidad Moruga Scorpion z ostrova Trinidad). Tak co, už hledáte v kapse novou plastovou desetilibrovku?
Kde?
55 The Village, Haxby, York