Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00
Láska prochází žaludkem! Zamilujte se do tradiční kuchyně země, která se stane vaším cílem. Pohlaďte své chuťové buňky zážitkem. Gurmánům hrnce otevřeny!
O Italském jídle by šlo básnit hodiny. Není ovšem nadto vyzkoušet si připravit některou ze specialit vlastníma rukama. Staňte se italským šéfkuchařem s babičkou nonny. Právě italské babičky našly zalíbení v kurzech vaření pro turisty a proškolí vás v přípravě domácích těstovin, těsta na pizzu, pravého risotta i jiných tajemství…
Téma: Gastrozážitky
Káva je něco, bez čeho si Italové nedokáží představit svůj den. Máte to tak také? Usrkujte kávu a zakousněte k ní něco sladkého tak, jak to dělají praví Italové. Nejoblíbenější espresso, malá silná káva, vás postaví na nohy. Kvalita a kavárny na každém rohu malebných italských uliček, to je kombinace, která vás oslní.
Téma: Gastrozážitky
Region Prosecco najdete asi hodinu autem z Benátek. Místo je známé výrobou šumivého vína, které roztančí vaše smysly. Vypravte se s námi nahlédnout pod ruce místním vinařům a zúčastněte se řízené ochutnávky vín z rozlehlých vinic, a hlavně slavného Prosecca, které nikde na světě nebude perlit a chutnat lépe…
Téma: Gastrozážitky
Toskánské lanýže, houby rostoucí pod povrchem země, jsou žádanou specialitou po celém světě. Jejich cena se přitom pohybuje v desítkách tisíc korun! Kouzlo hledání ceněné delikatesy si přitom můžete vyzkoušet na vlastní kůži i vy. Italové vás pustí na místo, kde je nemůžete minout, a následovat bude samozřejmě ochutnávka!
Téma: Gastrozážitky
Barraquito je symbolem Kanárských ostrovů a místní specialitou. Jde o kávu s kondenzovaným mlékem, citronovou kůrou, likérem a našlehaným mlékem. Chuťová, kalorická bomba vás potěší v ústech a s výhledem na kopce, Atlantik i El Teide, které vám nabídnou terasy kaváren v „balkonovém městečku“ La Orotava, vytvoří dokonalý zážitek.
Téma: Gastrozážitky
Slaná ryba herinek podávaná s cibulí a naloženou okurkou, to je dobrota k pivu jako dělaná. V malebných kavárnách si pak ke kávě objednejte sušenku Stroopwafel nebo jen tak na chuť kousky různých druhů sýrů. A že jich je! Určitě nebudete zklamaní a ty nejchutnější dovezete jako dárky z cest.
Téma: Gastrozážitky
Itálie dala světu spoustu úžasných dobrot, ale pizza je synonymem pro tuto zemi. Jak vypadá ta pravá podle Italů? Vyzkoušejte ji v zapadlém podniku v Neapoli, jejím rodišti, kde se denně, ne náhodou, vystřídá až tisícovka hostů, aby si dala zdejší margheritu. Na první pohled obyčejnou, na první kousnutí naprosto fenomenální!
Pod pojmem Ararat si můžeme představit horu, na které podle biblických pověstí zakotvil Noe se svou archou, ale místo je spojené také s legendárním koňakem. Nejstarší popsaný sud je z roku 1902. Vždyť obdivovatelem moku byl i Winston Churchill, který odebíral ročně 400 lahví, z toho 365 pro sebe. Na zdraví!
Téma: Gastrozážitky
„Sladkost tvé lásky je rovna kyperskému vínu,“ šeptal 36 let př. n. l. římský vojevůdce Marcus Antonius své Kleopatře, když jí přenechal ostrov jako svatební dar. Kypr se svými skoro 340 slunečními dny má ideální podmínky pro pěstování vína, které najdete převážně na jihozápadních svazích pohoří Troodos. V horské vesničce, kde si prohlédnete historický lis na víno, lahodný nápoj nejen ochutnáte, ale dozvíte se i podrobnosti o jeho výrobě.
Téma: Gastrozážitky
Sýr a Švýcarsko patří neodmyslitelně k sobě. Ve městečku Gruyères již přes 900 let vyrábí legendární sýr stejnojmenného názvu. Při návštěvě sýrárny La Maison du Gruyère se dozvíte tajemství jeho výroby a samozřejmě nebude chybět ani samotná ochutnávka tohoto lahodného sýra používaného převážně na sýrové fondue.
Téma: Gastrozážitky
Žádné meze nečekejte a povolte opasky. Čeká vás spousta chodů v tradiční kyperské taverně. Večeře pro minimálně dva, při které se vám přímo před očima zaplní stůl malými talířky se saláty, pomazánkami, olivami, humusem, halloumi, plněnými závitky z listového těsta, případně dušeným lilkem, nekončí ani hlavním chodem – souvlaki či mořskými plody. Sladká tečka je totiž až naložená pomerančová či grepová kůra.
Téma: Gastrozážitky
Islanďané jsou co do množství zkonzumovaných ryb a mořských plodů druzí na světě. Není divu, že se v přípravě rybích pokrmů opravdu vyznají. Budete mít na výběr z nakládaných sleďů, sušených tresek, ale i mořských plodů. V rybářské baště je dokonce před vašimi zraky ugrilují. Tak s chutí do toho.
Téma: Gastrozážitky
Nesbíhají se vám sliny, když se řekne polská kuchyně? Tak to je chyba, kterou snadno napravíme. Neuvěřitelné množství čerstvých ryb a všelijakých pokrmů z nich připravených jen tak někde u sousedů nenajdete. Co takhle vyzkoušet tresku smaženou i grilovanou nebo marinované sledě s okurkovým salátkem? Místní speciality vás ohromí.
Téma: Gastrozážitky
Jestli je v Mexiku něčeho přehršel, pak jsou to kaktusy. Není divu, že místní vymysleli, jak je zužitkovat. Vrazili agáve do sudu a bylo z toho hned několik světoznámých destilátů. Jedním z nich je tequila. Od mezcalu se liší tím, že je vyrobena pouze z nejlepší části agave, z jeho „srdce“. Červa byste v ní hledali marně. Odvážete se a užijete si ochutnávku čiré tequily se solí a limetkou nebo té fajnovější añejo, uleželé několik let v sudu.
Téma: Gastrozážitky
Nedílnou součástí černohorské gastronomie je i vinařství. Nejtypičtější odrůdou pěstovanou v Černé Hoře je Vranac. Toto suché víno se vyznačuje blahodárnými účinky na lidské zdraví. Nejlépe chutná mezi místními – v rodinném vinařství u malebné vesničky Donji Kokoti nebo v Twin Brothers s výhledem na kouzelný meandr řeky.
Téma: Gastrozážitky
Neuvěřitelná krása historického centra města, jež je rodištěm renesančního velikána Mikoláše Koperníka, vás naprosto ohromí. Chladivé cihlové zdi, malebné uličky a malá náměstí plná kaváren vyloženě vybízí k odpočinku a ochutnání místní speciality, toruňského perníku. Navštívit můžete i místní Muzeum perníku, kde si jeho výrobu sami vyzkoušíte.
Téma: Gastrozážitky
Albánská kuchyně patří mezi ty středomořské. V místních restauracích si proto vždy pochutnáte na spoustě čerstvé zeleniny, oliv, ale také masa a čerstvých ryb. Nezapomeňte ani na zdejší fast food, který nabízí skvělý a přitom jednoduchý byrek (slaný koláč) nebo si ke kávičce objednejte baklavu (velmi sladký dezert z listového těsta).
Téma: Gastrozážitky
Nachos, quesadillas, tacos, chilaquiles, enchiladas – oblíbili jste si je? Pak vězte, že dokud neochutnáte pokrmy z kukuřice v její pravlasti, v Mexiku, jako byste je vůbec nejedli. Podle mýtů starých Mayů bohové stvořili první lidské bytosti právě z kukuřice. Jak jinak tedy doplnit energii spotřebovanou cestováním, než právě mísou nachos v některé opravdu autentické mexické restauraci? Olizování prstů při jídle povoleno!
Téma: Gastrozážitky
Balkánská kuchyně je mezi cestovateli oblíbená a vyhlášená. Není nad tradiční domácí speciality. V restauracích si pochutnáte na čerstvých rybách a zelenině. Jako menší občerstvení se podává domácí pršut nebo mazlavý sýr skorup a za ochutnání za všech okolností stojí i rastan – kapusta zapečená s masem.
Téma: Gastrozážitky
Cizrna je velmi častou surovinou na jídelníčku Jordánců. Ochutnáte třeba smažené kuličky z mleté cizrny zvané falafel, které v Jordánsku prodávají na každém rohu. Oblíbenou variantou zpracování cizrny je i hummus. Čerstvé cizrnové pyré ochucené kořením, zeleninou nebo bylinkami v kombinaci s pita chlebem je ideální snídaní, která zachutná…
Téma: Gastrozážitky
V Albánii se ve velkém pěstuje vinná réva, ale slavné jsou i místní destiláty. V rámci programu zavítáte do zdejšího vinařství, nahlédnete do procesu výroby vína a ochutnáte nejen tento lahodný produkt, ale i rakiji. Albánii ovšem nelze opustit, aniž byste na jazyku nepocítili zdejší vyhlášenou brandy Skenderbeu.
Téma: Gastrozážitky
Rumunské vinice rostou ve stejných zeměpisných šířkách jako ty francouzské. Neokusit zdejší víno by byl tedy opravdový hřích. Vy si zážitkovou degustaci vychutnáte ve vinařství Crama Salina, kde víno zraje v nádherných dubových sudech ve zděných sklepeních, která celému místu dodávají na kouzlu a tajemnosti.
Téma: Gastrozážitky
Turecká káva se často podává s malou sladkostí, jakou je třeba turecký med, a se sklenicí studené vody. Budete pomaličku popíjet osvěžující vodu a čistit si chuťové buňky, zatímco káva vychladne tak, aby se sediment usadil na dně šálku a nic nebránilo intenzivnímu zážitku z její plné chuti.
Téma: Gastrozážitky
Pravý Cheddar můžete ochutnat jedině ve vesnici Cheddar. Navštívíte místo narození jednoho z nejznámějších sýrů na světě, vesnici Cheddar v srdci Somersetu, a nakouknete do tradiční výrobny Cheddar Gorge, která používá pouze čerstvé lokální nepasterizované mléko a zachovává tak jeho originální charakter a nezaměnitelnou chuť.
Téma: Gastrozážitky
Slyšeli jste o hákarl nebo těžce vyslovitelné súrsaðir hrútspungar? Islandská kuchyně je plná bizarních pokrmů a spoustu z nich byste na Islandu jen pro ten zážitek neměli vynechat. Hákarl je jedovaté žraločí maso několik týdnů naložené v zemi a zvládnou ho jen otrlí jedinci. S chutí ale doporučíme třeba výbornou humří polévku či hardfiskur neboli sušené rybí maso.
Téma: Gastrozážitky
Crème brulée, makronka, tartaletka, croissant, čokoládové soufflé… Světové pojmy, které nejsou žádným nováčkem ani u nás. Nemůžete si v nepřeberném množství dortíků a zákusků vybrat? Ochutnejte makronky nejslavnějších cukrářů v Pierre Hermé nebo v Ladurée, v Café Angelina si dejte horkou čokoládu a jedno z nejlepších crème brulée vyzkoušejte v obchodním domě Printemps.
Téma: Gastrozážitky
Na nejslavnějším londýském trhu s jídlem si můžete pochutnat na nejrůznějších dobrotách. Nakoupíte zde čerstvé lokální suroviny, ale můžete ochutnat i různorodé hotové pokrmy. Najdete zde křupavé pečivo, voňavé sýry, sladké koláče a dezerty, exotické úpravy masa a mořských plodů, ale i klasické burgery. Pokud jste Londýnu naprosto nepropadli už při návštěvě proslulých památek, po návštěvě trhu už mu rozhodně neodoláte.
Téma: Gastrozážitky
Oblast Reykholt je známá pro svou geotermální činnost. Termálními prameny se vytápí rozlehlé zeleninové skleníky s rajčaty. Rodinná farma vám po prohlídce, kde vysvětlí kromě jiného, jak používají včely k opylení, nabídne oběd složený hlavně z rajčat a jejich lahodná rajčatová polévka s výborným chlebem bude rozhodně skvělou volbou.
Téma: Gastrozážitky
Zamilovali jste se do thajské kuchyně a chtěli byste ji jíst nejen na dovolené? Není nic jednoduššího, než se naučit thajská jídla sami uvařit. Během odpoledního kurzu vaření si osvojíte přípravu hned několika pokrmů a užijete si společnou večeři. Nebojte se, sehnat thajské suroviny v Česku a uplatnit nabyté znalosti už dnes není žádný problém.
Téma: Gastrozážitky
Londýn jako multikulturní metropole nabízí obrovský výběr mezinárodních jídel, ale i samotná anglická kuchyně se nemá za co stydět. Ráno dělá den, a proto není nic lepšího než den odstartovat tradiční anglickou snídaní, která je přímo legendární. Odpoledne zase můžete dobít energii známými fish and chips nebo se posilnit čajem a domácími sušenkami.
Téma: Gastrozážitky
Thajská kuchyně je světoznámá. Zapomeňte ale na luxusní restaurace a hipsterská bistra. V Thajsku se nejlépe najíte jednoduše přímo na ulici. Zkuste zahodit obavy, přivřete oči nad ne úplně standardními hygienickými podmínkami a ochutnejte všechny chutě, jaké vám tato země nabízí.
Téma: Gastrozážitky
Vnímejte Paříž všemi smysly a ochutnávejte vše, co vás zaujme. Ať je to několikahodinová večeře v luxusní restauraci, nebo tříchodové menu za pár euro v Latinské čtvrti. Co takhle žabí stehýnka, šneky nebo talíř plný lokálních voňavých sýrů? Skvělým zážitkem je také ochutnávka jednoho pokrmu v různých podnicích. Proč si nedat třeba pravou francouzskou polévku cibulačku několikrát a najít si tu nejlepší?
Téma: Gastrozážitky
Ochutnejte místní speciality servírované na banánovém listu! Hlavní surovinou na Srí Lance je rýže, národním jídlem pak „rice and curry“. To místní ovšem není ostře žluté, ale ostře ostré! Připravuje se z masa, ryb a nejrůznější zeleniny. Buďte jako Srílančané a dejte si rýžové nudle „string hopper“ nebo chlebovou placku „roti“.
Téma: Gastrozážitky
V muzeu Scotch Whisky Experience se v sudu od whisky projedete celým procesem výroby, zjistíte, jaké rozdíly jsou ve whisky z různých regionů Skotska, a na závěr budete moci pár vzorků ochutnat a zhodnotit, jestli jste narazili na jemnou a sladkou chuť z jihu Skotska, anebo naopak ostřejší kouřovou z ostrůvků s četnými rašeliništi. Cheers!
Téma: Gastrozážitky
Pod provensálským sluncem za doprovodu cikád vás čeká olivový háj čítající na dvacet tisíc stromů a keřů. Většina z nich byla vysázena koncem 90. let a každoročně plodí stovky a tisíce kouzelných plodů. S odborníky z místní rodinné firmy si projdete celý proces sběru a zpracování plodů a následné výroby jednotlivých produktů. Ochutnejte několik druhů olivového oleje a zdejších vyhlášených tapenád.
Téma: Gastrozážitky
Vypravíte-li se do Údolí Jeptišek přes vyhlídku Eira do Serrado, naskytnou se vám nejen dechberoucí výhledy, ale i možnost ochutnat vynikající kaštanový likér v místním obchůdku. Po sjezdu přímo do údolí ochutnejte také další unikát – kaštanovou polévku, která příjemně zasytí a dodá energii na další stoupání.
Téma: Gastrozážitky
Tradiční drážďanská štola na vánočním trhu Striezelmarkt v Drážďanech je pojem, a navíc velká dobrota. Tato téměř čtyři tuny vážící pochoutka je vezena městem ve slavnostním procesí. Následně je nakrojena 1,6 metru dlouhým nožem a nabízena návštěvníkům. Zahřeje vás pocit, že ochutnáváte laskominu, jejíž receptura je střežena a patentována již od roku 1920!
Téma: Gastrozážitky
V malebném městečku Porto da Cruz se nachází výrobna třtinového rumu. Můžete si tu prohlédnout proces výroby a ochutnat bílý třtinový rum, který je využíván pro přípravu drinku Poncha, ale i tmavý archivní rum či výborný třtinový koláč. Lahev rumu je i typickým suvenýrem, který můžete z Madeiry přivézt přátelům.
Téma: Gastrozážitky
Moselské víno ze spolkové země Porýní se proslavilo odrůdou Ryzlink rýnský a odborníci mu říkají právem „král bílých vín“. Klikatá řeka Mosel a drsná hornatá krajina spolu vytváří ty nejlepší podmínky pro pěstování révy Riesling právě zde. Přímo ve vinařství ve městě Koblenz máte příležitost okusit toto vynikající a proslulé víno.
Téma: Gastrozážitky
Největším lákadlem ostrova jsou čajové plantáže. Není divu. Cejlonský čaj patří k nejlepším čajům na světě. Zavítejte do jedné z mnoha čajových výroben a seznamte se s celým procesem sběru i samotnou výrobou čaje. Na závěr potěšte chuťové buňky ochutnávkou čaje a dovezte si domů originální dárek pro své blízké.
Téma: Gastrozážitky
Vietnam je druhý největší světový producent kávy hned po Brazílii. Její specifickou a silnou chuť si vychvalují lidé po celém světě. Za pár korun si ji budete moci vychutnat na každém rohu v každé vesničce. Snadno se necháte zlákat tímto lahodným a povzbuzujícím nápojem, ať už jste kafaři, nebo ne.
Téma: Gastrozážitky
V druhém patře funchalské tržnice se nachází ráj pro všechny milovníky ovoce. Najdete zde nespočet druhů exotického ovoce. Prodejci vám rádi dají ochutnat dračí ovoce, guávu, plod monstery. Mezi nejoblíbenější degustační menu patří mučenky, které na Madeiře mají mnoho příchutí – od rajčatové až po banánovou.
Téma: Gastrozážitky
Pokud patříte mezi pivní fajnšmekry, rozhodně si nenecháte ujít pivo Kölsch čepované výhradně do vysokých a štíhlých sklenic. Vaří se v Kolíně nad Rýnem, kde je také nejlepší. Méně chmelová chuť s jemným ovocným nádechem a bledě světlá barva jsou typickými vlastnostmi. Počítejte s větším množstvím objednávek, jelikož se piva točí do 2dcl skleniček.
Téma: Gastrozážitky
Rybí trh v Hamburku rozhodně nesmíte vynechat. V městské čtvrti Altona si pochutnáte na tom nejlepším fischbrötchen neboli rybím sendviči a nebudou chybět ani uzené speciality a ovoce či zelenina. Nejedná se však o obyčejný trh, ale o třeskutou zábavu často s živou kapelou, usmívajícími se lidmi a spoustou dobrého pití.
Téma: Gastrozážitky
Tradiční madeirský drink vás bude Madeirou provázet na každém rohu. Čerstvě vymačkané ovoce s medem a madeirským bílým rumem míchají v restauracích i barech po celém ostrově a v každém koutě chutná trochu jinak. Troufnete si i na ostřejší horskou variantu s citronem a cukrem? Jen do toho!
Téma: Gastrozážitky
Espetada zní podobně jako espada, pokrm je to ale naprosto odlišný. Tradiční madeirský recept čítá hovězí maso, často dovezené z nedalekých Azorských ostrovů, které je obaleno v soli a česneku a opéká se na velkém špízu na ohni. Servíruje se zavěšené přímo nad talířem a podává se s opékanou polentou nebo česnekovým chlebem. Mňam!
Téma: Gastrozážitky
V malé vesničce Ettal se nachází honosný benediktinský klášter stejného jména s mnichy, kteří zde vyrábí vlastní sýr, pivo, ale i likér. Na prezentaci se dozvíte postup výroby a nebude chybět ani ochutnávka této lahodné pochutiny. Třešničkou na dortu bude ochutnávka likéru Ettaler Klosterliqueur, jehož recept vám však vyzrazen nebude.
Téma: Gastrozážitky
Už jste ochutnali tkaničnici? Ne? Na Madeiře to musíte napravit! Na první pohled tahle ryba možná vypadá trochu děsivě. Po vylovení z hloubky jí totiž pukne oko, ovšem na talíři už jí to zase sluší. Skvělá je v kombinaci s banánem a vařeným bramborem.
Téma: Gastrozážitky
Poklidné uličky malebného středomořského městečka Nafplio vás naprosto uchvátí. Krom bohaté historie a nálepky nejkrásnějšího řeckého městečka vás čeká i gastronomický zážitek. Vychutnáte si tu pravou italskou zmrzlinu, kterou sem přivezli Benátčané už za dob turecké nadvlády.
Téma: Gastrozážitky
Ze Soluně pochází i jedna z nejslavnějších letních káv na světě – frappé. Káva, která vznikla v minulém století zcela náhodou, si rychle získala fanoušky po celém světě. Smočte rty v nadýchané kávové pěně při výhledu na soluňský přístav nebo ještě lépe, dejte si za cíl najít tu nejlepší kávu tam, kde právě jste.
Téma: Gastrozážitky
Olivy, sýr feta, tzatziki, gyros, souvlaki nebo musaka… Už se vám také sbíhají sliny? Proniknete do chutí a barev řecké gastronomie a užijete si to nejchutnější, co může středozemí nabídnout. Co takhle si v barevné athénské čtvrti Monastiraki vychutnat čerstvý salát s olivami a fetou nebo si v Soluni pochutnat na čerstvých rybách a retsině?
Téma: Gastrozážitky
Gastronomie v Peru je stejně rozmanitá jako jeho přírodní a historické bohatství. Při návštěvě místní picanterie si můžete vychutnat tradiční chutě přetrvávající až z dob incké říše. Ochutnáte například vyhlášené ceviche z čerstvých ryb a ti odvážnější mohou zkusit místní specialitu – pečené morče.
Téma: Gastrozážitky
Mama Juana (neboli „maminka Janička“) je název dominikánského životabudiče, všeléku a povzbuzujícího prostředku. Jak tvrdí místní, na potenci mužů a plodnost žen není nic lepšího. Skládá se ze směsi léčivých kořínků, kůry stromů a koření macerované v alkoholu, nejčastěji v rumu spolu s červeným vínem. Poměr je na vás, tu správnou Mamajuanu si z připraveného balíčku můžete namíchat i sami. Salud – na zdraví!
Téma: Gastrozážitky
Navštivte poutavou expozici čokoládovny Cailler ve městečku Vevey, jež byla založena v roce 1918 jako vůbec první čokoládovna ve Švýcarsku. Přímo ve výrobě si budete moci prohlédnout, osahat i očichat jednotlivé ingredience, které mistři čokolatiéři používají. Nemine vás ani sladká tečka ve formě neomezené ochutnávky této božské pochoutky.
Téma: Gastrozážitky