Vášnivě rádi cestujeme a stejně vášnivě milujeme sladké. Obešli jsme tentokrát celý Madrid, abychom vám mohli doporučit ty nejlepší cukrárny s více než stoletou historií. Začneme v té vůbec nejstarší Antigua Pastelería del Pozo, vezmeme to přes El Riojano až do cukrárny La Duquesita, kde mají ty nejlepší croissanty ve Španělsku. Vítejte v hříšně sladkém madridském nebi!
1. Antigua Pastelería del Pozo: sladká historie už od roku 1830
Nejstarší španělská cukrárna si vás snadno získá už při první návštěvě. Představte si, že zatímco zhluboka nabíráte vzduch prosycený sladkou vůní, na vašem stole pomalu přistávají talířky plné nejrůznějších laskomin.
Rozhodně stojí za to ochutnat ensaimadas plněné tykvovou marmeládou (cabello de ángel), taštičky s krémem (bartolillos de crema) nebo moučník z listového těsta s typickou chutí vanilky (hojaldre).
Mimochodem, po dlouhá léta dobře zavedená cukrárna byla původně zřízena ještě jako pekárna. Postupem času se však majitelé rozhodli péct namísto chleba už jenom zákusky a dezerty.
Své pojmenování si cukrárna vysloužila podle stejnojmenné ulice, na níž podle legendy stávala studna se zázračnou vodou.
Kde a kdy? Calle Pozo, 8; Po: zavřeno, Út–So 9.30–14.00, 17.00–20.00, Ne 9.30–14.00
2. El Riojano: prvotřídní dezerty, které musíte ochutnat
Není nezbytně nutné obejít všechny slavné madridské cukrárny, ale navštívit alespoň El Riojano je téměř povinnost. Celé hodiny byste vydrželi být přilepení k výloze, která vypadá jako brána do ráje. Ale to by byla škoda.
Raději vejděte dovnitř a přejděte rovnou k elegantnímu prodejnímu pultu. Neměli byste minout španělský tříkrálový koláč (roscón de reyes), který tady však pečou celoročně.
V roce 1855 cukrárnu otevřel Dámaso de la Maza, jenž dlouhá léta oslazoval život také členům královské rodiny. Dokonce se o něm říkalo, že sladká slova šeptá do ouška i španělské královně Marii Kristině Rakouské.
Na své věnečky z odpalovaného těsta s cukrovou polevou (rosquillas de Madrid) tu jsou po právu hrdí a považují je za součást národního bohatství.
Kde a kdy? Calle Mayor, 10; Po–So 10.00–14.00, 17.00–21.00; Ne 10.00–14.00, 17.30–21.00
Čtení: Zájezdy do Španělska – srovnání a doporučení3. La Mallorquina: sladké i slané dobroty z Mallorky
Myšlenka na založení této věhlasné cukrárny vzešla od tří Mallorčanů v roce 1894. Zpočátku se mohli hosté sladké blaženosti poddávat na ulici Jacometrezo.
Později však trio kamarádů cukrárnu přesunulo na roh ulice Cala Mayor a oblíbeného náměstí Puerta del Sol, jež od nepaměti tvořilo střed madridského ruchu.
K dezertům z Mallorky ovšem přistupujte opatrně. Jsou totiž návykové. Sáhnete-li po řezu z listového těsta plněném silnou vrstvou našlehaného sněhu, nebude to patrně stačit.
Pokud si ale víc než na sladké potrpíte na pikantní příchutě, nechte si na cestu zabalit pikantní mallorský salám la sobrasada s ostrou chutí chilli nebo plněné taštičky empanadas s tuňákem. Až si uděláte piknik v parku, přijde vám malé občerstvení k chuti.
Kde a kdy? Calle Mayor 2; Po–Ne 8.30–21.00
4. Casa Mira: po čertech dobrý turrón
V této šarmantní madridské cukrárně prodávají lahodný turrón úctyhodných 176 let. A od té doby se jeho nezaměnitelná chuť i kvalita nijak nezměnily.
Začalo to, když se teprve dvaadvacetiletý mladík z Jijony jménem Luis Mira rozhodl opustit své rodné město a vydal se hledat štěstí do Madridu.
A jelikož z východošpanělské Jijony pocházel i turrón, bylo předem jasné, co bude obyvatelům hlavního města nabízet. Z naspořených peněz pak v roce 1855 otevřel na náměstí Plaza Mayor svou vlastní cukrárnu a turrón dodával i na královský dvůr.
Turrónu, tradiční cukrovince maurského původu z bílku, medu, cukru a mandlí, snadno podlehnete. Ten z Jijony je navíc jako měkké pohlazení, neboť k jeho přípravě se používají výhradně jemně pomleté mandle.
Kde a kdy? Carrera de S. Jerónimo 30; Po–So 10.00–14.00, 17.00–21.00, Ne 10.30–14.30, 17.30–21.00
5. Viena Capellanes: rychle a chutně posnídat i posvačit
Někdo chodí do cukrárny na dobrou kávu a zákusek, jiný na dvoudecinku bílého vína a chlebíček. A to pak v Madridu určitě neopomene navštívit podnik Viena Capellanes, kde poprvé v roce 1873 představili Španělům nový druh chleba (předchůdce dnešní bagety).
Ten označoval chléb vyrobený z těsta z pšeničné mouky, které může kromě základních složek obsahovat i cukry, mléko, tuky a/nebo oleje. Brzy nato byl tzv. vídeňskému chlebu udělen výhradní patent na dobu 10 let.
Původním záměrem majitelů, aragonského průmyslníka Matíase Lacasy a valencijského lékaře Ramóna Martího, však bylo vytvořit podnik, kde by se mohli hosté rychle občerstvit.
Ve 30. letech se počet podniků rozrostl na rovný tucet a dnes je z nich úspěšný řetězec. Rozšířil se také sortiment a dnes sem zákazníci rádi zaskočí třeba na oblíbené mini sendviče, čerstvé zákusky aj.
Kde? Vybírat můžete z 21 lahůdkářství s pekárnou po celém Madridu
6. La Duquesita: jen to nejlepší je dost dobré
Ani tato cukrárna nepatří na madridské scéně mezi nováčky. Od roku 1890 (tehdy ale ještě pod jiným názvem), kdy byla otevřena, si rychle vybudovala dobré jméno, jež si drží dodnes.
Když už se zdálo, že po uzavření v roce 2015 tradice skončí úpadkem, objevil se na scéně katalánský cukrář Oriol Balaguer s odhodláním oživit tradici, zachránit dobré jméno cukrárny a spolu se svými hosty oslavit její znovuotevření.
V neodolatelně půvabných retro kulisách tak dnes máte možnost ochutnat tradiční španělské dezerty s moderním nádechem. Hned zrána je tu vždy plno návštěvníků dychtících po výtečné kávě, křehkých palmeras ze sladkého listového těsta, croissantech či sladkém chlebu panettone.
V roce 2017 bylo cukrárně uděleno ocenění za nejlepší panettone. Pyšnit se může také oceněním „nejlepší řemeslný croissant ve Španělsku“.
A v roce 2018 byl Oriol Balaguer oceněn titulem nejlepší šéfcukrář. Tohle místo je zkrátka skvělou ukázkou toho, jak lze z osobní vášně „upéct“ dobře fungující cukrárnu.
Kde a kdy? Calle de Fernando VI 2; Po–Pá 8.30–20.30, So 9.30–20.30, Ne 10.00–20.30