Už jste ochutnali španělské dušičkové sladkosti? Pozor: tahle gastronomická tradice je návyková!

Magda Puffová Magda Puffová, Expert Radynacestu.cz Vydáno 31. 10. 2017 • Přečteno 6399x

Kosti svatých si můžete koupit v různých příchutích, od tradiční vanilkové přes jahodovou, banánovou, jogurtovou atd.

Během svatodušních svátků se ve španělských pekárnách začne objevovat speciální sortiment – kosti svatých, koblížky a panellets. Nad těmito dobrotami se pak scházejí rodiny a vzpomínají na své blízké. Cestujete-li do Španělska v tomto období, určitě je vyzkoušejte! Tyhle energetické bomby vás nakopnou!

Kosti svatých

Kosti svatýchKosti svatých

Kosti svatých jsou marcipánové sladkosti plněné žloutkovým krémem. Svým tvarem a strukturou toto cukroví připomíná holenní kost s kostní dření. Výsledný produkt je 5 – 6 centimetrů dlouhý, potřený cukrovo-limetkovou glazurou. „Kosti“ si můžete koupit v různých příchutích, od tradiční vanilkové přes jahodovou, banánovou, jogurtovou atd.

Původ huesos santos sahá do 17. století do oblasti Kastilie a Leonu, kde se svátek Všech svatých kryje se sběrem úrody mandlí, ze kterých se vyrábí marcipánové těsto. Oblíbené jsou ale po celém Španělsku.

Koblížky

KoblížekKoblížek

Další typickou svatodušní pochoutkou jsou koblížky. Dělají se ze směsi mouky, vajíček a másla a svou strukturou připomínají profiterole. Na rozdíl od našich koblížků mají ty španělské svým tvarem blíže ke kuličce a jejich povrch nemá tak pravidelný tvar jako ty naše. Buñuelos se vyrábějí ručně nebo za pomoci dvou lžiček a smaží se v oleji.

Během smažení mohou až dvojnásobně zvětšit svůj objem - odtud také jejich název – nadýchané koblížky (buñuelos de viento). Stejně jako naše české koblížky jsou jejich španělští příbuzní plnění různými náplněmi a posypaní cukrem.

Tradici svatodušních koblížků přejali Španělé od židů, kteří kolem 10. století připravovali na oslavu Chanuky podobné smažené cukroví. Časová blízkost obou svátků pak vedla k přebrání tohoto zvyku.

Čtení: Zájezdy do Španělska – srovnání a doporučení

Katalánské panellets

Katalánské panelletsKatalánské panellets

I v Katalánsku najdeme mandlovou podzimní specialitu. Recept je pravděpodobně arabského původu, ale dnešní podoba panellets pochází z 18. století, kdy se jim žehnalo během liturgických obřadů a po mši se o ně lidé podělili.

Tato pochoutka není nic pro dietáře, protože je to malá kalorická bomba. Základem jsou nastrouhané mandle, batáty, cukr, vejce a citrónová kůra. Vzniklá kulička je ozdobena piniovými oříšky nebo kokosem, kávou, čokoládou či třešničkou. Nebojte se a vyzkoušejte španělskou kuchyni a její speciality.

Magda Puffová

Magda PuffováExpert Radynacestu.cz

Na cestování mám ráda každou jeho fázi. Od cestovní nervozity, přes nové zážitky až po návratovou euforii.

Španělsko

Odhalte španělský temperament

Vyberte si jeden z našich 53 zájezdů do Španělska

Zájezdy do Španělska

Nejbližší volný zájezd již 13. března



URL stránky: www.radynacestu.cz/magazin/spanelske-dusickove-sladkosti/



Doporučujeme z Španělska

Nejnovější z Španělska



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2025